Yoga

Wie denkt dat yoga alleen een beetje rekken en strekken is heeft het mis. Het is hard werken, maar kent vele voordelen voor lichaam en geest. Hierdoor is het de perfecte manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. In dit blog lees je meer over de verschillende soorten yoga en welke voordelen yoga heeft.

Yoga komt van het woord ‘yuji’ dat in het Sanskriet ‘eenheid’ betekent. Hierbij staat de verbinding tussen lichaam en geest centraal. Er ligt een hele filosofie aan ten grondslag en je kunt het zien als een leefstijl waarbij voeding en de sociale omgang met anderen ook belangrijke aspecten zijn.

Naast het uitvoeren van verschillende houdingen ligt de nadruk op meditatie en je ademhaling waardoor yoga en mindfulness vaak in een adem genoemd worden. Je bent bewust van jezelf, je ademhaling en het moment. Yogisch ademhalen, ook wel Pranayama genoemd, zijn belangrijke ademhalingstechnieken die in vele soorten yoga worden toegepast.

Yoga en pilates lijken veel op elkaar en worden daarom ten onrechte met elkaar verward. Het belangrijkste verschil tussen yoga en pilates is de uitvoering van de oefeningen en de rol van ademhaling en meditatie.

Bij pilates train je je core of kernspieren op een gecontroleerde manier en de oefeningen worden vaak uitgevoerd met behulp van een reformer (een soort bewegend platform). De oefeningen zijn bedoeld om het gehele lichaam te versterken waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht. Bovendien is de verbinding tussen lichaam en geest, en het bevorderen van ontspanning alleen bij yoga een belangrijk onderdeel.

Als je er nog niet bekend mee bent, kan het in het begin onwennig voelen. Je moet de houdingen en ademhalingstechnieken onder de knie krijgen. Maar zie het als een mooi zen moment voor jezelf, vol rust en ontspanning. Namasté!