Dagelijks gebruiken we de weegschaal en dat getalletje kan soms enorme stress met zich meebrengen. Soms ben je wel een kilo zwaarder dan de dag ervoor terwijl je wel gezond eet. Hoe kan dat nou?
Waarvoor gebruik je de weegschaal?
De weegschaal word gebruikt om een idee te krijgen of de calorie inname over een langere periode past bij de calorieën die je verbruikt. Als dat zo is zal je gewicht constant blijven (op de dagelijkse fluctuaties daargelaten).
Wat heeft invloed op de weegschaal waardoor die omhoog gaat?
- Een maaltijd hoger in zout
- Veel stress
- Medicatie/supplementen
- Meer koolhydraten
- Meer sets oefeningen tijdens je workout
- Hoge vezel inname
- Laat eten
- Menstruatie
Geen van deze punten gaat jou dik maken, daarvoor moet je namelijk een langere periode in een calorieën overschot zitten. Als jij een glas water neemt voor het slapen, geeft je weegschaal een hoger gewicht aan de volgende dag, maar dit maakt je niet dikker.
Wat heeft invloed op de weegschaal waardoor je gewicht omlaag gaat?
- Dehydratie
- Begin van je menstruatiecyclus
- Lage stress
- Op tijd eten
- Minder vezels
- Minder koolhydraten
- Korte workouts
Maak je niet druk over welk getal jouw weegschaal aangeeft elke dag. Je wilt kijken naar gemiddelde over 1-2 weken en wat voor verschil je daar in ziet. DAT zijn de verschillen in spier en vet massa.
Per dag kunnen de verschillen in vochtmassa zitten van 1-2% van je lichaamsgewicht. In een menstruatieperiode kan dit voor vrouwen tot wel 5% oplopen. Focus daarom meer op langere termijn gewicht, progressiefoto’s, of omvangsmaten. Die geven je een eerlijker beeld van je progressie.
Let op! Dit betekend niet dat je niet moet wegen, weeg jezelf elke dag of om de dag zodat je wel kunt kijken naar je weekgemiddelde!